R.I.P Firewire

Om ni inte märkt det än Apple har börjat fasa ut Firewire, det kan man tydligt se om kollar in de nyaste MacBook och IMac, de saknar nämligen Firewire uttaget. Det som var det stora med firewire var att det tog mycket mindre processorkraft än USB2 och firewire kunde kedjekopplas vilket gjorde att man inte behövde hubbar. Firewire har varit populärt bland främst videoredigerare. Men likt så många gånger förut är inte Apple några nostalgiker och de har nu börjat fasa ut kontakten när Thunderbolt-produkterna har börjat nå marknaden.
Och skälen är ganska starka USB3 är väletablerat och trots att den saknar kedjekoppling så har de löst prestandaproblemen från USB2. Sedan så är Thunderbolt på många sätt en rak uppföljare till Firewire eftersom den är otroligt snabb och kan kedjekopplas.

Diagram av Apple.

De datorer från Apple som har firewire är Mac Pro och Mac Mini. Det man kan göra om man verkligen behöver firewire är att köpa en adapter för 279 kr  hos Macoteket.
Det enda man går miste om med adaptern är att den inte klarar av att driva lika stora hårddiskar utan extern ström. Det är en övergångsfas men 13 år är väl en okej levnadstid för en teknik. Vi får hoppas att Thunderbolt går en lika lång till mötes.

Mer om detta på Nofilmschool

Author: Emil Nikkhah

Emil Nikkhah är frilansande redigerare, producent med 20 års erfarenhet. mer info på http://sv.wikipedia.org/wiki/Emil_Nikkhah

Share This Post On

Kommentera gärna

%d bloggers like this: