Nyheter och rykten inför NAB Show 2013

Nästa vecka hålls NAB Show 2013 (NAB=National Association of Broadcasters) i Las Vegas. Det är årets största mässa för teknik åt  underhållningsindustrin. Det är oftast här det riktigt stora produkterna visas för första gången. Jag tänkte i detta inlägg sammanfatta lite av de nyheter och rykten jag hört inför mässan. Detta är endast en liten del av och ska inte ses som en komplett lista. Det som jag är ganska säker på är att det kommer vara en av de mest händelserika mässorna på länge. Förra året så snodde Blackmagic Design showen med att överraska alla med en kamera. I år kommer det vara både uppstickare och gamla drakar som måste bevisa att de kan leverera produkter som duger. Det som gissas bli årets fluga är 4K i produktion och postproduktion.

Arri
Det största ryktet är att Arri kommer visa sin första 4K-kamera. Många har tolkat som den tidiga utannonseringen av Alexa XT tyder på att Arri har något större att visa under årets NAB. Och 4K, 8K eller 16K skulle alla vara stora nyheter.

Adobe
Kommer visa CS6.5/CS7 versionerna av sina program. Troligtvis kommer de göra allt vad de någonsin kan för att vinna över fler Final Cut Pro 7-användare, som fortfarande inte övergivit programmet. I övrigt så väntas Adobe åter visa hur Anywhere kommer fungerar och förmodligen ge konkret om när det kommer släppas och vad det kommer att kosta. Klart är att After Effects får nya bättre rotorscopingverktyg. Uppdatering: Adobe har en sida där de förhandsvisar funktionerna i CS7.

Avid
Kommer visa nya versioner av sina program. Avid har trots den kärlek de får från sina användare djupa ekonomiska problem, såpass svåra att de nyligen blev hotade av NASDAQ-börsen att kastas ut. Detta följer kort efter att Avid skjutit upp deras bokslut. Avid satsar hårt på att fokusera på proffsanvändare, och har gjort sig av med konsumentprodukterna som de fick när det köpte Pinnacle. Det är i vart fall ganska säkert att Media Composer 7 är en av produkterna som kommer visas. Richard Harringtons kommentar av läget med Avid låter inte optimistisk, men har påstår att Avid kommer göra allt vad de kan för att hålla kvar proffsen.
Klipparen Dylan Reeve har gjort en analys av vad han tror kommer finnas i version 7 av både Avid och Adobes-program.
Avid

Apple
Apple är inte där men ändå närvarande. Sista gången Apple hade en bås på NAB var 2004, långt innan folk började tvivla på om de bryr sig om proffs. Rent allmänt så ställer inte Apple ut på mässor, de slutade t.o.m att hålla tal på Macword 2007 som alltså är en mässa för deras egna produkter. Däremot så deltar deras anställda på alla stora mässor som besökare. Dessutom så är de alltid närvarande genom att deras sammarbetsparners visar produkter som använder Apples mjukvara och hårdvara. Förra året var det stora att de utannoserade en roadmap för uppdateringar av Final Cut Pro, det nya Mac-exklusiva Smoke 2013 visades och Blackmagic Design utannonserade en kamera som använde metadata som var kompatibel med Apple redigeringsprogram. Årets mässa kan bli stor av flera anledningar ur Mac-perspektiv speciellt eftersom nya rykten om att den nya Mac Pro kommer utannonseras just innan eller under mässan. Att det kommer en ny Mac Pro är även ett rykte som “The RC” även starkt antytt att de har trovärdig information om. I övrigt så kan det vara så att nya stora uppdateringar av Final Cut Pro och Logic kommer släppas. Logic-användare har länge väntat på version 10. Final Cut Pro 10.0.8 släpptes nyligen men det har inte kommit en stor uppdatering sedan oktober 2012, vilket kan betyda att Apple förbereder version 10.1 (denna teori baserad på hur Apple släpper operativsystem), förutom det så antydde Apple redan förra året att de har en nytt program under utveckling förutom de som finns idag FCP,Compressor, Motion och Logic. Larry Jordan har i ett blogginlägg analyserat läget. Apple startade nyligen en kampanj för att vinna tillbaka proffsanvändare.

Blackmagic Design
Fxguides podcast “The RC” har starkt antytt i sitt senaste avsnitt att Blackmagic kommer visa något relaterat till Microforthirds-versionen av Blackmagic Cinema Camera, under FXguides liveshow under mässan nästa vecka. Om det “bara” är en BMCC med ett aktivt MFT-kamerafäste eller något större som en helt ny kamera är oklart. Men Blackmagic Design har en vana att överraska och stjäla showen. Vem vet det kanske också satsar hårt på 4K.

Canon
Förra året på NAB visade Canon både 1DC och C500, så förväntningarna är stora på dem i år. Det har ryktats om en kamera i prisklass mellan C100 och C300, och det blev nyligen känt att Canon utvecklat en fullformatssensor för video.Oklart om dessa rykten är en och samma kamera, men det är en konkurransfördel Canon kan skaffa sig om de är först med att släppa en cinema-kamera med fullformat.
sensorprototyp

Editshare
Kommer ha en stor närvaro på NAB2013. De har utannonserat att både Linux och Mac-versionerna av Lightworks kommer visas, och de har även låtit meddela att de kommer släppa plugin till Premiere Pro CS7 som ska underlätta projektdelning. Vidare så kommer nya uppdateringa till deras medialagrings och serverteknik. Mer står i deras pressrelese

Imagineer Systems
Skaparna har Mocha ska visa nya versioner av deras produkter Mocha Pro och Mocha AE. De har även inlett ett samarbete med Coremelt som är en stor pluginskapare för OSX. Detta samarbete betyder till att börja med att SliceX för Final Cut Pro X, kommer använda planar trackern som Imagineer Systems utvecklat. Vet inte om detta är första gången som Imagineer Systems samarbetar med en plugins-företag, men det möjliggör avancerad rotorscoping för effekter och grading direkt i Final Cut Pro.

Coremelts SliceX

Coremelts SliceX

Panasonic
Inte så mycket rykten och de har varit ganska tysta om en ny videokamera med stor sensor. Men det var länge sedan AF100 släpptes och den har endast fått mindre uppdateringar sedan dess.

Red
Det är upp till bevis nu Red, de produkter de lovade under 2012 har förutom Redray inte släppts som planerat. Red Dragon-sensorn har de visat bilder från men ingen kamera och ingen uppdatering av Epic och Scarlet för 6000 dollar (6K for 6000K). Faktum är att de inte bara försenat produkter de har brutit löften som att Scarlet skulle kunna uppgraderas med Dragon. Förutom det så har inte laserprojektorn heller släppts än. Vad vi kan vänta oss är kanske en ny kamera från Red, det som skulle vara bra är om de denna gång visade produkter som de faktiskt kunde släppa när de säger att de ska släppa dem, annars kan det lätt bli så att användare vänder sig till Sonys eller Canons alternativ för att filma 4K. Red har i ett uttalande lovat att de kommer göra de tidiga Red-supportrarna glada, något oklart vad de menar med det.

Första bilden tagen med Dragon

Första bilden tagen med Dragon

Sony
De släppte nyligen de otroligt hyllade F5 och F55, oklart om de ens känner att de behöver visa något annat. Frågan är vad de kan visa som inte skadar försäljningen av de nyligen släppta kamerorna, de kanske fokusera på att visa hur stabilt och praktiskt arbetsflöde de har till deras kameror. Möjligtvis att de kommer med en uppföljare till FS100 för att vinna mark bland lågbudget-filmarna.

Produkt???
Det ryktas även om en ny produkt som ska vara en “game changer” lika stor som 5D Mark II när den kom för 5 år sedan. Detta enligt fotografen Vincent Laforet, som själv använde frasen senast för 5 år sedan när han introducerade 5D Mark II. Det är inte en kamera men det är något som man har med på inspelningen som är billigare än Red Epic men dyrare en 5D MarkII. Det kan vara någon form av extern inspelning eller någon form av rigg. Laforet har starka kopplingar till Adobe och Technicolor så det kan vara relaterat till någon av dem. Technicolor är nog den mest logiska med tanke på att de tillverkar både hårdvara och mjukvara (De är en av det mest mångsidiga företag som finns i världen).

Schema för mässan finns på NAB Show 2013s hemsida

Author: Emil Kieri

Frilansande video och filmskapare som har en bakgrund i Teater. Har en hatkälek till allt som har med teknik att göra. Mitt motto är att teknik är till för att hjälpa det kreativa och inte har något existensberättigande på egen hand. I övrigt så är jag ett fanatiskt fan av Steven Moffat och Håkan Hellström.

Share This Post On
%d bloggers like this: